2012. február 13., hétfő

Google Chrome for Android

Asztali számítógépeken egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Google böngészője, a Chrome. A nagy böngészők közül a Firefox az elmúlt 1-2 évben stagnál, az Internet Explorer pedig veszít népszerűségéből. A Chrome sikere annak köszönhető, hogy megjelenésekor gyorsabb volt a riválisoknál, ráadásul kezelőfelülete rendkívül minimalista, ami megkönnyíti a használatát.
Mivel a Firefox és az Opera is elkészítette a mobilos változatot a böngészőjéből, így nem meglepő hogy a Google most leleplezte az androidos Chrome-ot. A mobilos változatról készült egy rövid promóciós film, ami bemutatja hogy miért is jött létre a Chrome for Android.

A böngésző felülete androidosan letisztult, és a lapfülek kezelését teljesen újragondolták. A megnyitott oldalak között minden eddiginél gyorsabban navigálhatunk, mindössze a kijelző széléről kell elhúznunk az ujjunkat. A lapfüleket megnézhetjük az ICS-ben megismert áttekintő nézetben is, érdekes viszont hogy a megjelenített grafikai elemek és az animációk teljesen eltérőek. A 4.0-s Android bemutatásával a Google egységesíteni akarta az operációs rendszer és az alkalmazások felületét, azonban a Chrome teljesen ellentmond ennek a koncepciónak. Nem elképzelhetetlen, hogy házon belül már “továbbfejlesztették” az Ice Cream Sandwich dizájnját, és egy jövőbeli verzióban a Chrome-os felület fog visszaköszönni.
Felmerül a kérdés, hogy a Chrome lesz-e az Android alapértelmezett böngészője, vagy megmarad mellette a “gyári” böngésző. Nos a Chrome egyelőre még csak béta, emiatt egy ideig biztosan párhuzamosan fog futni a gyári böngészővel. Szinkronizálás tekintetében vitathatatlan előnyei vannak a Chrome-nak, különösen ha valaki asztali környezeteben is használja. Az első tesztek alapján a két böngésző hasonlóan teljesít, a felhasználók szerint pedig valamivel gyorsabb és simább a Chomre működése. Hátrány azonban hogy a Chrome-ra nincs, és várhatóan már nem is lesz Flash kiegészítő. Így aki életben akarja tartani a mobilos Flash-t, annak muszáj másik böngészőt használnia.
A mobilos Chrome megjelenése újabb lökést adhat a webes alkalmazások elterjedésének, hogy komolyabb hatása lesz-e az Androidra nézve (kevesebb natív alkalmazás, Chrome OS – Android összeolvadása, stb…), azt még nem tudjuk. A böngésző letölthető az Ice Cream Sandwich-es telefonokra az Android Marketről.

Forrás: Androidaréna

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése