2012. augusztus 5., vasárnap

Teszt: Samsung Galaxy S Advance


Bevezető
 
A Samsung első nagy zászlóshajója a Galaxy S elsöprő sikert aratott. Sokan  úgy tekintettek rá, mint a Samsung Iphone-jára. Mindkét cég (Apple, Samsung) készüléke kitűnt a tömegből. Hiszen az Iphone-on csak egy kerek gomb volt középen. Viszont a Samsungon már három. Azaz egy hagyományos, és mellette kettő érintős gomb. 
 

Ez a külső nagyon elnyerte a közönség tetszését, és így már szinte minden Samsung készülék ugyan úgy néz ki. Most az első generációs Samsungnak a sokadik utódját nézzük meg, amit Galaxy S Advance-nek neveztek el. Amikor először megnéztem kívülről a készüléket, akkor nem értettem hogy miért nem S2 Advance a neve. A belső tulajdonságai is inkább az S2–re hasonlítanak, és külsőleg is szinte ugyanolyan.   

Külső, doboz
  
A készüléket egy fehér dobozban kaptuk, amiben a készülék, egy töltő, és egy headset volt. Az S Advance külseje mint már említettem, nagyon hasonlít az S2-höz. Az előlap ívelt, olyasmi, mint a Nexus S előlapja. A vastagsággal nem igen foglalkoztak a mérnökök. Nem túl vékony, de nem is túl vastag 9,7 mm. Ami nagyon tetszik, hogy végre nem tepsi méretű a telefon. Az anyagminőségre sem lehet panaszunk, ráadásul a súlya is kellemes.

A kijelzőt  Gorilla Glass védi a karcolódásoktól, törésektől. A kijelző 4 hüvelykes mérete elfér a kézben. Nem túl nagy. A felbontásról pedig annyit hogy egy WVGA (480x800 pixel) képernyő, mely 16 millió színt tud megjeleníteni, kapacitív, multi-touch és Super AMOLED panelt tartalmaz. Utóbbi nem a Plus változat, tehát PenTile mátrix felépítésű. Ennél e készüléknél is látható a PenTile mátrix hibája, hogy közelről nézve, "szőrösebbnek" tűnik a kijelző. 

Alulra a szokásos fizikai Home gombot tettek, melyet kétoldalról fog közre a kapacitív érintős Opciók és Vissza billentyű, utóbbiak megvilágítást is kaptak. A hátlap felülete, érdes tapintású középen láthatunk egy Samsung feliratot, és a tetején helyezkedik el az 5 megapixeles kamera, mellette a LED villanó. Kicsit arrébb szól a hangszóró.

Hardver, szoftver

 Az Advanceben egy  ST-Ericsson NovaThor U8500 dolgozik benne. Ezt például a Sony Xperia P, U és sola típusok használják, de házon belül az Ace 2-t és a projektorral felszerelt Beam-et is ez „élteti”. Itt kétmagos, magonként 1 GHz-en üzemelő Cortex-A9 processzor duruzsol, melyhez 768 MB RAM és egy Mali-400 MP grafikus gyorsító tartozik. Nem csúcsgép, viszont gyengének se nevezhetjük.

 A Android 2.3.6 már nem mondható frissnek, hiszen azóta már kettő újabb verzió jelent meg. Frissítésről egyenlőre nincs biztos információnk, de valószínű hogy megkapja az Ice Cream Sandwich-et. Egyébként maga a rendszer nem akadozik, simán fut a kétmagos masinán. Olyan érzés, mintha a Galaxy S2-t tesztelnénk, amin még a 2.3-as rendszer van. A TouchWiz 4.0 felület kellemes, vannak benne jó dolgok például az értesítősávban a gyorskapcsolókkal bekapcsolhatjuk a wifit, Bluetooth-t, vagy akár a GPS-t is.


Mint tudjuk, a Samsung Galaxy S3-ban az S-voice a Siri-nek az kihívója. Ebben a készülékben is a Samsung megpróbált valami olyasmit nyújtani, de mégis kicsit fapadosabbat. Ez sikerült. Körülbelül annyit tud, mint a Google Voice Search.

Multimédia

 Az 5 megapixeles kamera minősége viszonylag jónak számít. A makro képeket, meglehetősen szépen készíti. Az előlapi 1,3 megapixeles kamerával, videó telefonálhatunk, vagy esetleg készíthetünk önarcképet is. A LED fényereje is elég erősnek mondható. Adatátvitelben megkapunk minden szükséges dolgot. Négysávos GSM és ugyancsak négysávos 3G modul került bele,. Utóbbival maximum 14,4 Mbit-es letöltési és 5,76 Mbit-es feltöltési sebesség érhető el.

A WiFi a/b/g/n szabványokat támogat, tud hotspotként működni és a DLNA sem idegen számára. Bluetooth-ból 3.0-s verziót kapunk, míg a microUSB a kábeles összeköttetésre nyújt megoldást. Alapból nincs NFC chip, de ebből is kapható olyan változat. Lehet választani hogy 8, vagy 16 GB memóriával szeretnénk gazdálkodni.  Ráadásul, micro SD-vel bővíthető a készülék.

Üzemidő, Összegzés

Az Advance-t egy 1500 mAh-es akkumlátor látja el energiával, ami meglepően sokáig bírja. Ha átlagosan használjuk, akkor a 2 napot is ki lehet belőle csikarni. 
Úgy gondolom, hogy a Samsung már minden piaci rést lefedett, és bár  az elnevezéssel még vannak gondok, alapjában véve, elég jó készülékre sikeredett. Jelenleg majdnem annyiba kerül mint egy Galaxy S2, tehát ha a kettő között akarunk választani, akkor inkább az S2-re tenném a voksom.

A tesztkészülékért köszönet a Samsung Magyarországi képviseletének.
Ha tettszett a cikk, oszd meg Facebookon, Twitteren, vagy Google+-on.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése