2012. július 8., vasárnap

Teszt: Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Bevezető

Amióta a Samsung átvette a piacvezető szerepet a Nokiától, azóta  látszik igazán hogy a Samsung az Apple egyik legnagyobb ellenfele. Amikor az Apple kiadta az Ipad-et, akkor hirtelen a többi gyártó is elkezdett szorgosan tableteket gyártani. Viszont ugye az Android akkor még csak okostelefonokra volt tervezve.


 Amikor a Google az akkor még új 3.2-es rendszert kiadta, akkor kezdődött meg igazán a verseny. A Motorola bejelentette az első 3.2-es tabletet, a Motorola Xoom-ot. Aztán a Samsung a Galaxy Tab 10.1-et.  A 10 colos megjelenítő mellett már 7 colosat is gyártottak. Ilyet tesztelünk ma, a Samsung Galaxy Tab 2 7.0 személyében.

Külső

A készülékhez csak egy töltőt kaptunk, viszont nem szabványosat. Ugyanis a Samsung a tablet sorozatához, egy más fajta csatlakozót gyártott. Az előlapot szinte teljesen elfoglalja a 7 colos kijelző, aminek elég szép színei vannak. Alul virít a Samsung felirat.

A másik oldalán találunk egy 3,2 megapixeles kamerát. Ami a fotókat illeti, nem a legjobb minőségűek a képek, de elfogadhatóak. Kicsivel a kamera alatt láthatunk ismét egy Samsung feliratot. Baloldalt állíthatjuk be a hangerőt, és ugyanitt tudjuk lezárni a képernyőt.


A jobb oldalon tudjuk behelyezni a SIM kártyát, és a Micro SD kártyát, amivel 64 GB-ig bővíthetjük, ha nem lenne elég a 4,59 GB belső, szabadon felhasználható tárhely. A tetején találjuk még a kisebbik hangszórót, amivel telefonálni is tudunk.

Hardver, szoftver

 A gép lelke egy Texas Instruments OMAP4430-as chip, melyben egy kétmagos, 45 nm-es és magonként 1 GHz-en üzemelő processzort foglal magába. Őket 1 GB RAM és egy PowerVR SGX540 grafikus gyorsító egészíti ki. Bár ez visszalépés a 7 plus-hoz képest, de szoftverileg, már más a helyzet. Ugyanis ebben a masinában az Android 4.0.3-as rendszerét használhatjuk. Jelly Bean frissítésről nincs információnk.



A jelenleg nem a legfrissebb szoftver néha akadozik mint az alábbi videón is látható:


Az Antutu Benchmarkt-ban 5207 pontot ért el.  Pluszban még megkapjuk a Samsung TouchWiz UX névre keresztelt felületet, ami szinte teljesen átformálja a gyári ICS (Android 4.0) felületét. Az alsó sáv baloldalára, a 3 alap ikon mellé, kaptunk egy negyediket is, ami a képernyőképek készítésére szolgál. Középen pedig egy felfele mutató nyilat láthatunk. Itt lehet elérni a különböző eszközöket gyorsan, és bárhonnan.



Az alap programok egy részét a Samsung extra funkciókkal is felruházza. Remek például a névjegyzék, ahol rögtön élvezhetjük az osztott nézetet. Ugyanez igaz az üzenetekre és az e-mailre is, a virtuális billentyűzet sem rossz, de az úgy is cserélhető. Ami viszont nagyon profi, az az S Tervező néven futó naptár. Logikusan, mindent be lehet rajta állítani. Talán a legjobb az eddigi tabletek közül. Ha a fényképeinket szeretnénk szerkeszteni, akkor erre is van lehetőségünk ez ismét egy hasznos program a koreai gyártó jóvoltából.

Multimédia

Hátulra egy 3,2 megapixeles kamera került, amihez sem autofókusz, sem LED villanó nem tartozik, így ezen korlátok figyelembevételével lehet csak használni. A kamera beállítási lehetőségei jónak mondhatóak, van elegendő lehetőség a kényelmes fotózáshoz. Videót maximum 720p minőségben tudunk felvenni. Ha fájlt szeretnénk átvinni egy másik készülékre, ahhoz vagy USB, vagy a Bluetooth 3.0-ás technológiája áll rendelkezésünkre. Ami nagyon tetszik, hogy lehetőség van USB OTG-re amihez szükségünk lesz, egy adapterre.

Üzemidő, Összegzés

 A Galaxy Tab 2 7.0 zárt hátlapja alá, egy 4000 mAh-s kapacitású akkumulátort helyeztek el. Ez azért elég sokáig képes üzemeltetni a kis táblát, amiben nyilván szerepe van a kisebb kijelzőnek és a nem csúcsteljesítményű hardvernek. Amikor nálam, már a harmadik napot is bírta, és akkor is csak délután kellett töltőre dugnom, eléggé meglepődtem.

Úgy gondolom, hogy a Samsung egyre jobb, és jobb tableteket gyárt. Viszont az ár lehetne kicsit kisebb. Ugyanis a nálam levő tesztpéldány 3G-s és körülbelül 101 ezer forintért vihető haza. A wifi only változat ára pedig 90 ezer forint. Ha egy kicsit csökkentenék az árát akkor megérné. Valószínűleg hamarosan csökkenni fog, ha jönnek ki az újabb készülékek.

A tesztkészülékért köszönet a Samsung Magyarországi képviseletének.
Ha tetszett a cikk, oszd meg Facebookon,Twitteren, vagy Google+-on.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése