2012. június 27., szerda

Teszt: Samsung Galaxy S III

Bevezető, Doboz

A HTC One X után, a Samsung is kiadta a saját négymagosát, ami egyben a Galaxy sorozat legújabb tagja. Mindenki régóta várta már, és most kiderül hogy érdemes volt-e.

A már az Apple Iphone sorozatához hasonló hype, a Galaxy sorozatnál is észrevehető volt. Bizonyítják ezt az eladási számok is.

A készüléket, a gyönyörű fehér dobozában kaptuk. Hozzá járt egy USB kábel, egy töltő, leírások, és egy elég jó minőségű headset is amihez 3 méretű párnácskát is kapunk.
Úgy gondolom hogy ennyiért még valami kis plusz elfért volna a dobozban. De legalább amit kaptunk, az minőségi. A headset színe teljesen ugyanolyan volt mint a készüléké, azaz márvány fehér.

Külső

Nem meglepő módon, az S III-nak is van egy fizikai gombja, az alsó két érintő gomb között. Igaz, itt kicsit laposabb mint az elődöknél. A készülék körül végig egy fémes hatású keret található. A súlya pedig csupán 133 gramm. Ahhoz képest, hogy a kijelző 4,8 colos, és 1280 x 720 pixeles (306 ppi)  nem is tűnik olyan nagynak a csúcsmodell. A Pentile technológia hibái észre sem vehetőek. A színek gyönyörűek, élesek. Ugyanakkor sokszor zavaró, mert például zsebben hamar tönkremenne. De az egyik nagy újítás, az hogy olvasunk valamit és ha elnézünk róla akkor elsötétedik a kijelző, nem nagyon akart működni. Pedig vagy fél órát szórakoztam vele.


 A készülék tetején található a belső hangszóró, ami egy nagyon picit kidudorodik.                      Mellette fény és közelség érzékelő, és a belső kamera, ami 1,3 megapixeles és HD videós minőségű képeket, videókat tud felvenni. Ha még feljebb nézünk, láthatjuk a másodlagos mikofont és a 3,5-ös Jack kimenetet.


A hátulja műanyag borítást kapott, amin eléggé megmaradnak az ujjlenyomatok.
Ha a felső részét nézzük, akkor láthatjuk a 8 Megapixeles, Full HD-s kamerát és a Samsung egy LED villanóval is megajándékozott minket. A kamera olyan gyönyörű képeket készít, amilyet eddig telefonban még talán sosem láttam. Található itt még egy kis fém rácsba zárt hangszóró is, ami meglepően jól szól. Talán még jobban mint a Beats Audios HTC One X. Mindez alatt pedig a Samsung feliratot láthatjuk, ami egy kicsit kidudorodik a hátlapból.

A készülék alján csupán a micro USB csatlakozó tátong. Amit szerintem különösen jó helyre tettek, mert az oldalán ekkora méreteknél már-már zavaró lenne.


A készülék baloldalán a hangerő szabályzó gombok kerültek. Itt viszont elmondanám hogy az érzékenységük talán túl nagy. Szinte mindig amikor a kezembe fogtam a telefont, megnyomtam, és föl-alá ugrált a hangerő. De ezt egy idő után meg lehet szokni. Szemben, a túloldalra pedig a lezáró gombot helyezték.


Hardver, Szoftver

A készülék belsejében a Samsung eddigi legjobb hardvere lapul. Az új Galaxy hivatalos premierje előtt bemutatott Exynos mobil processzorcsaládjának első négymagos tagja. A 32 nanométeres gyártástechnológiával készülő Exynos 4 Quad kapcsán a legfontosabb újítás, hogy a p és n típusú tranzisztorok kapuelektródái poliszilícium helyett különböző fémes anyagokból készülnek; mely mellett a source és drain elektródák között elhelyezkedő szilícium-dioxid réteget is hafnium-alapú, magas k állandójú dielektrikum váltja fel. A HKMG (High-K Metal Gate) néven is ismert eljárás révén az 1,4 Ghz-es maximális órajelen futó processzor fogyasztása az elődjénél kétszer nagyobb számítási teljesítménye ellenére is 20 százalékkal alacsonyabb, mely az üzemidőre is jótékony hatással lehet.


 A grafikus gyorsításért a Mali-400 MP4 GPU felel. A RAM mérete 1 GB, a belső háttértár 16, 32, illetve 64 gigabájt lehet, amely microSD-vel akár duplázható is. Ez igen impozáns arzenál, ezért aztán meg sem lepődünk, hogy a szintetikus sebességtesztekben a Galaxy S III konkrétan a legjobb.

 A készülék hozzánk Android 4.0.4-es, tehát a jelenlegi legújabb rendszerrel érkezett. Furcsa módon, ha valamiből ki szeretnénk lépni a főképernyőre a home gomb megnyomásával, sokszor akadozik. Nem olyan feltünően, de azért észrevehető. Az Apple-höz hasonlóan, a Samung is csinált egy Siri-hez hasonló programot, ami az S Voice nevet kapta. Kérdezhetünk tőle szinte bármit. Vagy tudja a választ, vagy nem és akkor felajánlja hogy keressük meg a Google-ben. De általában szokott felelni a kérdésekre. Pédául arra hogy melyik a legjobb okostelefon, ezt válaszolta: "A vélemény változhat, de azt hiszem, a Samsung Galaxy a legjobb mind közül." Persze csak angolul. mivel magyarul még nem tanították meg neki.

 Ha esetleg filmet szeretnénk nézni a készüléken, de közben mást is szeretnénk rajta csinálni, erre a Samsung kitalált egy olyat, hogy amikor elindítjuk a filmet kilehet választani, hogy tegye át egy kicsi ablakba. Ilyenkor szinte bármit csinálhatunk, és közben megy a film egy kicsi négyzetben. Természetesen ezt oda húzkodjuk ahova akarjuk.

Üzemidő, Összegzés

A készüléket egy 2100 mAh-es akkumlátor látja el energiával. Ami jobb mint a HTC One X ben található. Itt már ha egy kicsit figyelünk az energiahasználatra, bekapcsoljuk az energiatakarékos üzemmódot talán a 2 napot is kibírja.

Sokan mondták, hogy nagy a 4,8-as kijelző. Szerintem teljesen igazuk van. Ha egy kicsit, mondjuk 4,3-as méretű kijelzőt ilyen sok ppi-vel késztítettek volna, akkor szinte hibátlan lenne a készülék. Viszont ezen kívül még a szoftveres résznél is voltak apróbb hibák amik lehetséges hogy a szoftverfrissítésekben javításra kerülnek
Az árát tekintve jelenleg függetlenül 190-200 ezer forintért meglehetősen drága. Valószínű hogy ez hamarosan csökkenni fog. Ha valaki szeretne egy igazi, jelenleg talán egy legjobb okostelefont, akkor ajánlom neki.

A tesztkészülékért köszönet, a Samsung Magyarországi képviseletének. 
Ha tettszett a cikk, oszd meg Facebookon, Twitteren, vagy Google+-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése