2012. július 13., péntek

Teszt: Nokia Lumia 800

Bevezető, doboz

A Nokia sokáig csak Symbian rendszerű telefonokat gyártott. Ennek meg is látszik az eredménye, ugyanis az eddig piacvezető finn cég, már csak a második. Most azonban váltott, és az új modelljeit már Windows Phone 7-es rendszerrel gyártja. Így talán újra felléphet a dobogó legfelső csúcsára, ami nem lesz könnyű hiszen a nagyobbik dél-koreai gyártó a Samsung vette át a helyét.



Az igényes dobozban, elegendő tartozékokat találunk: töltő, USB kábel, headset, leírások, és egy nagyon jó minőségű a készülék színével (fekete) megegyező tokot találunk. Pontosan  illeszkedik, és talán ha tokban van a készülék, jobb a fogása mint anélkül.

Külső

 A készülék külsején a mérnökök sokat dolgozhattak. Vagyis inkább az N9 külsején. Ugyanis külsőleg szinte teljesen megegyezik a két készülék. A Lumia annyiban tér el, hogy itt találunk 3 érintőgombot, (vissza, home, keresés) és a hátulján a kamera mellé még egy ledes villanót is kapunk.

 Az egész készülék egy darab műanyagból készült, ami a gyártótól megszokhatóan nem recseg ropog. Az alján találjuk a hangszórót, aminek meglepően jó a minősége. Az előlapot a már említett 3,7 colos kijelző foglalja el, ami már kevésbé minőségi. A 116,5 x 61,2 x 12,1 milliméteres méretekkel és 142 grammos tömeggel rendelkező telefon fogása stabil, az anyaghasználatnak köszönhetően pedig az ujjlenyomatokat sem gyűjti. A nálunk járt példány fekete színű, de ezen kívül még kapható türkizkék, és magenta színben is.


A Gorilla Glass alatt található a 480 x 800 pixeles megjelenítő. A kijelző AMOLED technológiával működik, de a színek valamiért nem olyan szépek, a képeket nem olyan élesen jeleníti meg mint például egy Galaxy S Plus. A betekintési szöggel nincs probléma, a Windows Phone 7-es készülékektől már megszokhattuk, hogy jó minőségűek. A készülék jobb oldalán találjuk a hangerő szabályzó gombokat, és az exponáló gombot. Bal oldalon semmi sincs.

A készülék hátoldalán található egy fém csík amiben van a kamera. Mellette egy Nokia és egy
Carl Zeiss feliratot láthatunk. Kicsit feljebb a dupla LED-es villanó nyújt segítséget a fotózáshoz.
Legfelül a SIM kártyát elrejtve, egy fedél alatt találjuk, amit ki kell húzni a készülékből. Kicsit arrébb egy másik fedél alatt az microUSB ajzat és a 3,5 mm-es headset csatlakozó található.

Hardver, rendszer

A borítás alatt egy második generációs, 45 nanométeres csíkszélességű és ARMv7 architektúrával rendelkező Qualcomm MSM8255T Snapdragon SoC duruzsol. A lapka többek között egy 1,4 GHz órajelen pörgő Scorpion processzort és egy Adreno 205 grafikus gyorsítót tartalmaz. Ezek mellett 512 MB alacsony fogyasztású LP-DDR2 RAM és 16 GB tárhely áll a rendelkezésükre; utóbbit nem lehetséges bővíteni.

Mint azt a Windows Phone 7-es készülékektől megszokhattuk, a készülék nem akad. Az 1,4 GHz-es processzor gondoskodik arról, hogy az animációk és áttűnések folyamatosak legyenek.

Extra szoftverek

A Nokia ha már nem alakíthatja át a szoftvert, inkább fejleszt hozzá sajátot. Első példának rögtön vegyük is a Nokia Térkép alkalmazást. Ez semmi különlegeset nem nyújt, csupán olyan mint egy Nokia által kifejlesztett Google Maps. Kapunk még egy úgynevezett Nokia Vezess programot is, ami egy teljes értékű navigációnak felel meg. Az applikáció hangos navigálására két magyar hangot választhatunk.


 Összefoglalás

A Nokia  új rendszerrel próbál újra felmászni az első helyre. A Lumia 800 egy jól sikerült telefon, viszont nem nyújt olyan sok extrát a többi hasonló rendszerű készülékhez képest, hogy a jelenlegi árkülönbséget megérné. Ráadásul nem kap Windows Phone 8 frissítést sem. Ha egy kicsit olcsóbban adnák, már megérné.

A tesztkészülékért köszönet a Nokia Magyarországi képviseletének.
Ha tetszett a cikk, oszd meg Facebookon, Twitteren, vagy Google+-on.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése