2012. február 14., kedd

Ciki: Kínában illegális lett az iPad, leállhat a gyártás?

Megsérti egy kínai cég bejegyzett védjegyét, ezért illegálissá vált az Apple táblagépének árusítása. A hatóságok pedig nem is késlekedtek, máris kivonultak lefoglalni.
Akasztják a hóhért: miután Németországban sikeresen betiltatta a Samsung táblagépét, az Apple most hasonlóval kell, hogy szembenézzen a világ legdinamikusabban növekvő piacán, Kínában.
 Miután ugyanis a hatóságok annak a kínai cégnek adtak igazat, amely az országban előbb (még 2000-ben) kezdte használni az iPad nevet, az Apple (amely 2011-ben próbálta levédetni), az amerikai cég termékei Kínában sehol sem használhatják a kérdéses elnevezést. A cég korábban nyolcszázmillió dollárra taksálta a nevet.


Így hát a Shenzen Proview Technology nevű cég a hatóságokkal karöltve Apple iPad-mentesítő körutat kezdett meg: először Pekingtől dél-nyugatra fekvő Shijiazhuang városában rohamozták meg az Apple termékeket áruló boltokat, elkobozva az összes névbitorló terméket, azonban nemsokára a razziák húsz másik városra is kiterjednek majd. Az természetesen nem tisztázott, hogy mi lesz a lefoglalt áruval, míg a promóciós anyagokat megsemmisítés várja.

Frissítés: miután sikeresnek ítélte meg a lefoglalásokat a kínai cég, most új tervet eszelt ki: szeretnék leállítani az iPad import/export forgalmát. Talán senkit sem kell emlékeztetnünk, hogy a világ összes iPad-jét Kínában gyártják, így egy esetleges exporttilalom azt jelentené, hogy az Apple kénytelen lenne máshová áthelyezni legalább a végső összeszerelést. Jelenleg mindenesetre az Apple azt próbálja elérni, hogy a bíróság legalább szüneteltesse az ítélet végrehajtatását. Persze elképzelhető, hogy elég lenne csupán a megfelelő hivatalnokokat emlékeztetni arra, hogy mennyi pénzt is hoznak Kínának az Apple megrendelései, és talán a bírák is azonnal meggondolnák magukat.

Forrás: technet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése