2014. április 7., hétfő

Evolveo Strongphone Q4


Evolveo ez a név még a telefonok világában is jártas felhasználóknak is idegen lehet! A cseh gyártó 1992 óta van jelen a multimédia piacán. Eddig kellet várnunk, hogy kis hazánkban is hivatalosan megkezdődjön a forgalmazás. Hozzánk a gyártó legokosabb extreme felhasználásra készült STRONGPHONE Q4 névre hallgató készüléke került. 

Doboz, kiegészítők!

A készülék doboza is sejteti, hogy itt most nem lesz probléma, ha le ejtjük, vagy esetleg vízbe esne készülékünk. A doboz felépítése teljesen átlagos és szerintem ezt a szót itt használom utoljára a cikkben! Ha kinyitjuk a dobozt, a tetején helyezkedik el a készülék, alatta pedig a kiegészítők. 
Itt felhívnám minden potenciális vevő figyelmét, hogy nagyon vigyázzon a töltőre, mert igaz ugyan mikro USB-ről beszélünk, de az extra vastag tokozásának köszönhetően egy nagyon hosszú fém fejrészes töltőt kapunk. Próbáltam 3 másik gyártó kiegészítőivel, sajnos nem sikerült a töltés.
A fülhallgató esetében is hasonló a probléma, ugyan kapunk headsetet, de finoman szólva is maradjunk abban, hogy doboz hangja van! Nekem sikerült egy EarPods fülhallgatót bele gyömöszölnöm, ami működött is rendesen. 
Ezen kívül kapunk egy pengetőhöz hasonló kis eszközt, amivel a hátlap csavarjait tudjuk kicsavarni 

Külső! 

El is érkeztünk az egyik legfontosabb részhez. Amikor először fogtam kezembe a készüléket, az volt az első benyomásom, hogy valakiben én ezzel kárt fogok tenni! A készülék háza IP 67 szabványoknak megfelel, vagyis víz-, ütés-, és porálló magas szinten! A feltöltésre kerülő videókban láthattok példát mind a 3 lehetőségre! A telefont körben egy puhább gumis rész veszi körül, mintha egy bumper rész lenne, ennek közepén látszik az extra vastag közép keret, amit torx csavarok rögzítenek a belső közép kerethez. Minden csatlakozót vastag gumisapkák védenek, ennek köszönhető, hogy se víz se por nem hatolhat be! A hátlapot 2 csavar segítségével tudjuk eltávolítani, itt kicsit betekintést nyerhetünk a szigetelések világába – volt, hogy teljesen elmerítettük a túlélőnket, de szivárgásnak nyoma sem volt! Az „extreme igénybevétel” résznél beszámolunk arról, mit is élt túl nálunk!
A készüléket körbe járva, rögtön figyelmesek lehetünk az előlapon elhelyezett hívás, fogadás illetve elutasítás gyorsgombokra. Nagyon hasznosak ezek, ha kesztyűben van a felhasználó vagy nyakig sáros és nem akarja összefogdosni a kijelzőt. Baloldalra került egy SOS gomb, erre betudunk állítani gyors hívást vagy üzenetet egy előre megadott számra. Szintén ezen az oldalon helyezkedik el a kamera gyors gomb is. Jobb oldalon találhatjuk a hangerőszabályzót. Felülre került a 3,5 mm jack és a micro USB is. Ezeket gondosan védi egy minden álló sapka.
Ha megfordítjuk behemótunkat, akkor rögtön egy jól kidolgozott, rendkívül jól kinéző hátoldalt látunk. A design tökéletesen képviseli, amire a készülék hívatott. Brutális, markáns, nem kell félni, hogy mi van ha kiesik a kezünkből!  
A készüléken első pillanattól kezdve látszik, hogy nem egy fiatal lány kezébe és igényeinek készült. A kijelző igaz, hogy csak 4”, ami egy nagyon felhasználóbarát méret, de mégis nagynak érezzük a készülék előbb említett tulajdonságai miatt.

Hardver, Szoftver

A Strongphone egy MedaiTec lapkakészletre épül. Amin egy négymagos Cortex A7 processzor található magonként 1,2 gHz órajellel. Ezt kiegészítve kapunk 1 Gb Ramot, aminek nagyjából a fele áll a rendelkezésünkre, valamint egy
PowerVR SGX544MP Grafikus gyorsító. A háttértárunk gyárilag 4 GB ami már papíron is kevésnek mutat, én itt adnék egy fekete pontot a gyártónak, ez nagyon kevés a használhatatlanságot súrolja, mert amit mi ebből felhasználhatunk szabadon az 1,8 Gb. Természetesen a bővítés lehetősége megvan, de nem hiszem, hogy ezen kellene spórolni!
A kijelző panelünk IPS technológiára épül, ami 4” on 480*854 felbontásra képes. A fényerő tökéletes olvasható erős napfényben is.
Gyárilag kapunk egy teljesen szűz Andorid 4.2.1.-et, nincsenek teljesen felesleges eltávolíthatatlan gyári programok, amiket még egy év után se nyitunk meg. Egyedül az SOS gomb bealításához kapunk egy plusz opciót a settingsben. Ahogy már a számok is sejtetik, nem egy gyenge készülékről beszélünk, ami a használat közben nagyon be is bizonyosult. Rendkívül gördülékeny a rendszer nagy terhelés alatt is. A folyamatos 1 hetes használat alatt nem produkált fagyást, lassulást. NAGYON meg voltunk elégedve a sebességgel és a rendszer optimalizálásával!

Kamera, Multimédia


A hátlapon találhatjuk a 8 mp felbontású kamerát. Ez a szám egyáltalán nem kevés, de lássuk be, ez ma már nem sok mindent jelent. Voltak már nagy meglepetések a megapixel háborúban. Ne a szám döntsön, hanem a szemünk. Nagyon meg voltam elégedve a kamera teljesítményével, igaz eléggé fényviszony érzékeny. Minden beállítás precízen állítható, még az ISO értékekkel is szórakozhatunk. Nem hiszem, hogy ebben a kategóriában erre lenne igény, de elmondhatjuk, hogy van és működik! Video rögzítés 720p felbontásban történik, a minősége jóval elmarad a fényképekéhez képest, extreme sporteseményeinket ne ezzel akarjuk rögzíteni!
Zenei téren semmi meglepetést nem tartogat nekünk az eszköz, teljesen gyári zenelejátszót kapjuk, ami ennél a résznél említésre méltó, az a beépített hangszóró! NAGYON hangos, ami kimondottan jól jön zajos környezetben, vagy ha esetleg rá pakolunk a telefonra egy-két dolgot!
Teszt képek :

Adatkommunikáció!

Adatkommunikáció terén ne várjunk hatalmas csodát, pozitívumok viszont vannak.
Kapunk egy bluetooth 4.0 chipet, ami a nagy sebessége mellet minden okos kiegészítőhöz partner lehet. Wifi antennát picit gyengének találtuk, de ez érthető is a tokozás vastagsága és szigetelése miatt, hívások közben nem volt semmi térerő probléma. Hálózati sebessége wifin b/g/n szabvány mobil adatkapcsolaton keresztül 21,1 Mbps letöltési és 5,76 Mbps feltöltési sebesség érhető el. Az aksi alá tehetünk 2 db hálózaton egyszerre aktív simet, ebből csak az egyik képes 3G kapcsolatra!

 
STRAPATESZT!Félve megkérdeztük a gyártót meddig mehetünk el, de nagyon baráti választ kaptunk, ezért köszönet a forgalmazásnak! Ejtettük le kb. 2m magasról kőre, dobtuk vízbe, folyóba, betemettük homokba és közben fel is hívtuk. Enyhe felületi kopáson kívül, SEMMI baja nem lett a behemótunknak, nagyon jól állta a sarat, szó szerint. Aki megvásárolja, nyugodtan gondolhat végletekig menő strapálásokra, fizikai behatásokra, nem fogja csalódás érni!
A szavakat itt nem szaporítom, beszéljenek a képek!Összefoglalás!

Eljött cikkem azon része, amit már a legjobban vártam, mert ezt a készüléket nem úgy kell nézni, hogy milyen benne a kamera vagy a processzor órajele. Ezekben sem kell szégyenkezni a STRONGPHONNAK! De amikor dolgozunk egy építkezésen vagy akár olyan szituációba kerülünk, hogy 2 napig nincsen áram, akkor ezek a nyers számok semmit nem érnek. Nagyon sok készülék jár nálunk és nekem még nem sikerült elérnem azt egyiknél sem, hogy 2 napot kibírjon aktív adathasználat mellett! De most végre igen, úgy feküdtem le hosszú nap után, hogy nem aggódtam kifogjuk-e bírni a más napot. Azért nem izgultam, mert 48%-ot merült 1 nap alatt!!! Ez köszönhető fő részben a 2800 mAh akkunak és a jó optimalizálásnak.
Aki spórol a Krafttal és nem állandóan adatkapcsolaton van, annak garantáltan 3 nap után fog csak áramot kérni. 
A konkurencia biztos képes ezeket a strapákat is túlélni, aminek mi a Strongphone Q4 alávetettük, de teljesítménye biztosan felülmúlja a sokkal nagyobb gyártok hasonló árkategóriájú készülékeit. Merem ajánlani a készüléket azoknak a felhasználóknak, akiknek a munkájukhoz vagy hobbijukhoz egy „elpusztíthatatlan”, minőségi, gyors, stabil túlélőtárs szükséges!
Bazsánt Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése