2014. szeptember 28., vasárnap

(Nokia) Lumia 930 - Edzett ablaküveg


Bevezető, Doboz
Nos, hol is kezdjem...Talán ott hogy a Nokiát megvette a Microsoft. Vagyis inkább úgy fogalmaznék hogy a Nokia mobil üzletágát. Az, hogy ez egy jó lépés volt-e vagy nem, még nem tudjuk, még várnunk kell. Azt viszont tudjuk hogy volt egy furcsa lépése a Microsoftnak, mégpedig az, hogy amint megvették a Nokiát, kiadtak, egy Androidos (!!!) Nokiát, az X-et. Nem lett sikertermék.

Viszont a Windows Phone-os ágazat szárnyal. Egyre jobb készülékeket adnak ki, és ez meglátszik a mostani teszt alanyunkon, a 930-as Lumián is. A szokásos Lumiás dobozban kaptuk a készüléket a Microsoft Devices Group hazai képviseletétől, benne egy hálózati töltő, és egy adatkábel a full extrás felszereltség. Én hiányoltam a headsetet, mert azért egy 150 ezres készülékhez illene adni.

Tudom hogy már nem divat a gyártók körében, de én úgy vettem észre hogy a vásárlók körében igenis az. Minket egy zöld példánnyal jutalmaztak meg egy hétre, és szeretném rögtön az elején leszögezni hogy kellemes meglepetés ért minket a készülék kapcsán.
Külső
Nos ne ejtsük el a margitszigeti réten ha zöld példányunk van, ugyanis akkor nagyon sokáig fogjuk keresgélni, mert beleolvad a fű zöld színébe. De van bőven választási lehetőségünk, ugyanis ezen kívül még elérhető narancssárgában, feketében és fehérben. A rózsaszínt sajnos kihagyták, pedig lehet hogy egy elterjedt divatcikk lett volna a tinilányok kezében. A hátlap színét én nagyon meggondolnám, mert nem cserélhető, tehát aki sokáig szeretné használni maximum tokokkal van lehetősége megváltoztatni a színét.A készülék szélén futó fém keret olyannyira minőségi, prémium hatást kelt, hogy egyszerűen elképesztő és más gyártó nem is csinált még ilyet szerintem ( kivéve az Apple és a Samsung). Az 5 hüvelykes full HD felbontású AMOLED kijelző mellett nem is tűnik nagynak a telefon, ezért jól eltalálták az arányokat. A színek gyönyörűek, csak úgy kápráztatják az ember szemét. Ugyanakkor ha az arányoknál tartunk akkor érdemes egy szót ejteni a súlyáról is. 167 gramm. igen. ennyi. nehéz. Jó, azért nem egy tégla, de nem könnyű.
Az előlapon a kijelző alatt operál a három megszokott gomb, a vissza, a Windows logo és a nagyító (keresés). Ez mind egy Gorilla Glass 3-on található. A tetején találjuk a 3,5 Jack dugaszt,  az elülső kamerát, oldalt pedig a hang szabályzó gombokat és a kijelzőt be/ki kapcsoló gombocskát. Alatta pedig a kamera exponáló gombját, ami kicsit lazább, lötyögősebb mint a többi. Ja, és ki ne felejtsem hogy a nano-SIM tálca a Jack dugasz mellett kapott helyet.
A csodamasina alján egy Micros USB bemenetet találunk, de Micros SD kártyahelyet ne is keressünk, mert ő bizony nem bővíthető. A hátlap egy kellemes tapintású plasztik, amin nincs semmi extra a színen kívül, hacsak nem pillantunk egy kicsit feljebb. Bizony. Ott csücsül a 20 megapixeles Carl Zeiss optika, amiről majd később mesélek. Mellette a dupla ledes villanót találjuk. Alul az egész hangos hangszórót, és két mikrofont találunk.
Hardver
Ha az emberek meghallják azt hogy 4 magos telefon, szinte rögtön valamilyen Androidos masina jut az eszükbe. Na ez mostantól nem így lesz mert a 2GB RAM mellett ebben egy 4 magos proci csücsül.

A WP 8.1 teszi a dolgát a rengeteg extra funkcióival, és szolgáltatásával együtt.
Na és a kamera. Egyszerűen remek képeket készít. Nyílván nem egy DSLR gép, de csináltam vele jó pár fotót, amit aztán a TV-n néztem vissza, és meglepően jók lettek. Élesek tiszta, szép színei vannak, és nem mosódott el. Nyilván ezek mellett a Full HD videó rögzítés is remekel.
A kép forrása: http://www.pianetacellulare.it

 Az akkumulátor papíron 2420 mAh teljesítményű ami elég izmosnak mondható, de most jött el az a pillanat amikor végre a papírforma szerint kibírja az egész napot 3G-vel,  úgy hogy közben gyűröm, ez nyilván a takarékos üzemmódnak is köszönhető.
Összegzés
Nagyon bejön, mindent tud amit kell, nincs rajta semmi felesleges dolog, a rendszer is folyamatos, ugyanakkor valami hiányzik belőle. Lehet hogy az hogy még mindig nincs hozzá annyi alkalmazás, de ugyanakkor néha úgy érzem hogy ez még nem egy teljesen kiforrott rendszer. Jól megy, de valami hiányzik belőle. Persze ettől függetlenül ha értékelnem kellene egy skálán, ami 1-10-ig terjed és a 10 a legjobbat jelenti, akkor 8-at adnék neki. Sőt talán a 9-et is megugorja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése